Handleiding corrigeren verkeerd verwerkte bankmutaties

Gewijzigd op Thu, 05 Oct 2023 om 02:29 PM

Handleiding

Deze handleiding betreft het corrigeren van verkeerd verwerkte bankmutaties. Dit kan voorkomen in de volgende drie modules. Waarvan er twee samengevoegd kunnen worden.

1. Debiteuren/crediteuren
  2. Bank/kas(grootboek)

Stap 1: Corrigeren vanuit debiteuren/crediteuren

Let op! Dit geldt enkel voor afschriftregels die handmatig gekoppeld worden aan facturen. Dus dit geldt niet voor facturen die in een betaalbatch hebben gezeten.

1.  Zoek en open de verkeerd gekoppelde crediteur- of debiteurbetaling op via het scherm Debiteuren/Transacties/Debiteurbetalingen óf Crediteuren/Transacties/Crediteurbetalingen.
  2. Dit kan natuurlijk ook via de verkoop-/ inkoopfactuur via het tabje betalingen of in import afschriftregels via gekoppeld document weergeven.
  3.  Klik op annuleren. Hiermee wordt de betaling financieel teruggedraaid.
  4. Het scherm afschriftregels verwerken zal openen met oorspronkelijke afschriftregel met het woordje ‘ontkoppeld’ ervoor.
  5. Wijs de afschriftregel aan het juiste document toe op de bekende manier.
  6. Klik op verwerken

Stap 2: Bank/kas(grootboek)

1. Zoek en open de verkeerd verwerkte bank/transactie op via de grootboekkaart of via Bank/kas/Transacties/Transacties.
  2. Klik op Acties/Tegenboeken. Hiermee wordt de transactie financieel teruggedraaid.
  3. Het scherm afschriftregels verwerken zal openen met oorspronkelijke afschriftregel met het woordje ‘ontkoppeld’ ervoor
  4. Wijs de afschriftregel aan het juiste document/grootboekrekening toe op de bekende manier.
  5. Klik op verwerken

Let op! Klik bij import afschriftregels nooit zomaar ontkoppelen. Bij deze ontkoppeling wordt de financiële transactie NIET teruggedraaid en krijg je verschillen in het grootboek.