Verrekenen inkoopfactuur met debetcorrectie

Gewijzigd op Fri, 09 Dec 2022 om 11:05 AM

<V1.0>

Deze handleiding beschrijft het verrekenen van een inkoopfactuur met een debet correctie.

Het verrekenen van een inkoopfactuur met een debet correctie is mogelijk middels twee opties.

1. Direct verrekenen na bijvoorbeeld een foutieve inkoopfactuur
    1. Maak en verwerk een inkoopfactuur
    2. Maak en verwerk de debetcorrectie
  2. Later verrekenen voor opschonen openstaande posten crediteuren
    1. Maak en verwerk een inkoopfactuur
    2. Maak en verwerk de debetcorrectie
    3. Maak en verwerk de crediteurbetaling

Optie 1: Direct verrekenen na bijvoorbeeld foutieve inkoopfactuur

Stap 1 - Maak en verwerk een inkoopfactuur

Stap 2 – acties/tegenboeken (er zal een debetcorrectie worden aangemaakt)

Stap 3 – Geef de debetcorrectie vrij

1. Klik vanuit de debetcorrectie op acties/crediteurbetaling aanmaken

Het scherm crediteurbetalingen opent, met betalingssoort debetcorrectie.

1. Voeg op tabblad te koppelen documenten de inkoopfactuur toe die verrekend moet worden door in het veld referentienr. de factuur te selecteren
  2. Kies vrijgeven

Beide documenten krijgen de status gesloten

Optie 2: Later verrekenen voor opschonen openstaande posten crediteuren

Stap 1 - Maak en verwerk een inkoopfactuur

Stap 2 - Maak en verwerk de debetcorrectie

Stap 3 - Maak en verwerk de crediteurbetaling

1. Ga naar menu/crediteuren/crediteurbetalingen
  2. Voeg middels   een nieuwe crediteurbetaling toe
  3. Kies bij soort voor Betaling en vul de crediteur
  4. Kies bij betaalmethode voor betaalmethode 9, de bank-/kas rekening zal automatisch gevuld worden met Vereffeningsrekening
  5. Belangrijk: Het te betalen bedrag moet 0 zijn
  6. Voeg op tabblad te koppelen documenten de inkoopfactuur en de debetcorrectie toe die verrekend moet worden door in het veld referentienr. de facturen te selecteren
  7. Klik op het vinkje blokkeren, om de blokkering inactief te maken.
  8. Klik op vrijgeven