Verrekenen verkoopfactuur met creditnota

Gewijzigd op Fri, 09 Dec 2022 om 10:23 AM

<V1.0>

Voor het verrekenen van een verkoopfactuur met een creditfactuur zijn verschillende opties:

1. Vanuit de verkoopfactuur
  2. Vanuit de creditfactuur
    1. Volledig bedrag
    2. Een deel bedrag

Deze handleiding beschrijft de verschillende varianten om een verkoopfactuur met een creditfactuur te verrekenen. Kies voor optie 1 als je een nieuwe creditfactuur wilt aanmaken om met de verkoopfactuur te verrekenen. Kies voor optie 2 als je een bestaande creditfactuur wilt verrekenen met een verkoopfactuur.

Optie 1 – Maak en verwerk een creditfactuur

1. Vanuit de verkoopfactuur
    1. Open de verkoopfactuur middels menu/debiteuren/verkoopfacturen.
    2. Ga naar acties/tegenboeken en verrekenen
      1. Er zal een nieuw scherm openen met een creditfactuur
    3. Kies vrijgeven.
      1. Beide documenten krijgen de status gesloten

Optie 2 – Vanuit de creditfactuur (volledig bedrag)

Voor het aanmaken en verwerken van een creditfactuur zie de handleiding Het maken en verwerken van een creditfactuur.

1. Vanuit de creditfactuur (volledig bedrag)
    1. Open de creditfactuur middels menu/debiteuren/verkoopfacturen.
      1. Let op! Standaard wordt de tab facturen geopend. Hierdoor zijn de creditnota’s niet zichtbaar. De tab Alle regels of Creditnota’s geeft deze wel weer.
    2. Kies acties/betaling aanmaken
      1. Het scherm debiteurbetalingen opent met betalingssoort creditnota.
    3. Voeg op tabblad te koppelen documenten de verkoopfactuur toe die verrekend moet worden door in het veld referentienr. de factuur te selecteren
    4. Kies vrijgeven
      1. Beide documenten krijgen de status gesloten
  2. Vanuit de creditfactuur (deel van totaalbedrag verkoopfactuur)
    1. Open de creditfactuur middels menu/debiteuren/verkoopfacturen.
      1. Let op! Standaard wordt de tab facturen geopend. Hierdoor zijn de creditnota’s niet zichtbaar. De tab Alle regels of Creditnota’s geeft deze wel weer.
    2. Kies acties/betaling aanmaken
      1. Het scherm debiteurbetalingen opent zich met betalingssoort creditnota.
    3. Voeg op tabblad te koppelen documenten de verkoopfactuur toe die verrekend moet worden door in het veld referentienr. de factuur te selecteren
    4. Let op! De kolom Betaald bedrag moet gelijk zijn aan het Te betalen bedrag
    5. Kies vrijgeven
      1. Creditfactuur krijgt status gesloten en verkoopfactuur krijgt het verrekende bedrag in mindering op het saldo

Journaalpost creditfactuur
 Bij het vrijgeven van de creditfactuur ontstaat de volgende journaalpost:

1200      Debiteuren                                        credit
8100      Omzet                                                 debet                                                                                                                        1600      BTW af te dragen                            debet